Sunday, March 25, 2007

50 χρόνια προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ...

... η οποία φαίνεται όλο και πιο μακρινή.

Η ιδέα της σταδιακής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ξεκίνησε λίγο μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν πολύ σημαντική η στιγμή, κατά την οποία δύο "προαιώνιοι" εχθροί, η Γαλλία και η (τότε Δυτική) Γερμανία συμφώνησαν, το 1951, να ιδρύσουν την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα μαζί με την Ιταλία και τις χώρες της Μπενελούξ και να θέσουν υπό κοινό έλεγχο την παραγωγή και κυκλοφορία του άνθρακα και του χάλυβα, των δύο πρώτων υλών που σχετίζονταν, περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες, με τον πόλεμο. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία, η οποία θα οδηγούσε στις "Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης". Το επόμενο τεράστιο βήμα έγινε με την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης σαν σήμερα, το 1957.

Από τότε μέχρι σήμερα οι εξελίξεις είναι πολλές και σημαντικές. Τα έξι αρχικά κράτη-μέλη έχουν γίνει 27 και η συνεργασία έχει διευρυνθεί σε πάρα πολλούς τομείς, στο σημείο που να υπάρχει κοινό νόμισμα για σχεδόν τα μισά από τα κράτη που μετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (το σύγχρονο φορέα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης), να γίνεται σοβαρή προσπάθεια για την άσκηση κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολλές από τις αποφάσεις, που έχουν άμεση επίδραση στην καθημερινότητα των κατοίκων των κρατών αυτών να λαμβάνονται σε υπερεθνικό επίπεδο, από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη, Συνθήκη του Μάαστριχτ/ του Άμστερνταμ/ της Νίκαιας, οι σημαντικότερες τροποποιήσεις των συνθηκών με επανοριοθέτηση των στόχων της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των κοινοτικών οργάνων. Συνθήκη για το Σχέδιο Συντάγματος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αποτυχημένη προσπάθεια μιας ακόμη υπέρβασης της σημερινής κατάστασης προς την κοινή ευρωπαϊκή πορεία.

Παρ' όλες αυτές τις αλλαγές, όμως, κάπου ο δρόμος έχει χαθεί - έχει ξεφύγει από την ευθεία πορεία και είναι αμφίβολο πλέον εάν και η γενική του κατεύθυνση είναι προς την ολοκλήρωση. Οι τεράστιες πρόσφατες διευρύνσεις έχουν προσθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέλη, τα οποία έχουν εντελώς διαφορετικό όραμα για την Ευρώπη που επιθυμούν. Η εμβάθυνση των ευρωπαϊκών θεσμών δεν έχει προχωρήσει στο βάθος εκείνο, που θα επέτρεπε μετ' ασφαλείας την παραδοχή νέων κρατών στην ευρωπαϊκή οικογένεια χωρίς αλλοίωση των βασικών κοινών στόχων - έτσι, η εισδοχή νέων μελών, παρά τις φρέσκιες ιδέες που έφερε σε μεγάλο βαθμό (λ.χ. η οικονομική ανάπτυξη της Εσθονίας θα μπορούσε να διδάξει πολλά στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών), μπορεί τελικά να πάει την ουσιαστική ολοκλήρωση πολλά χρόνια πίσω, ίσως και να την ανατρέψει.

Πέρα από αυτό, τουλάχιστον στην Ελλάδα παρατηρούμε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αντιμετωπίζεται με καχυποψία. Οι Έλληνες δεν νοιώθουμε περισσότερο "Ευρωπαίοι", μέλη μιας μεγάλης οικογένειας, όσο προχωρά ο καιρός - αντιθέτως, δυσανασχετούμε με τα μέτρα που καλούμεθα να λάβουμε, ως κράτος, για να εναρμονισθούμε με το κοινοτικό δίκαιο και να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Βρυξέλλες είναι ο "κακός μπαμπούλας", οι πολιτικοί μας λένε:"Ξέρετε, δεν θα θέλαμε να λάβουμε το τάδε (κατά κανόνα ουσιαστικό, εξυγιαντικό κι εν τέλει επωφελές για την οικονομία μας) μέτρο, αλλά μας το επιβάλλουν οι Βρυξέλλες." Τα μέλη της Επιτροπής που μας επεσήμαιναν την παραβίαση του κοινοτικού δικαίου, η οποία γινόταν με τη θέσπιση της νομοθεσίας περί "βασικού μετόχου" παρουσιάζονταν, λίγο έως πολύ, ως "υπαλληλίσκοι" που δεν είχαν καμμία δουλειά να κάνουν υποδείξεις σ' ένα κυρίαρχο κράτος, όπως το δικό μας.

Με μια τέτοια νοοτροπία στην Ελλάδα (κι ενδεχομένως και σ' άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως), με την ανομοιογένεια που χαρακτηρίζει όλο και περισσότερο την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης από τα επιμέρους κράτη, λέτε να πηγαίνουμε μπρος (προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση) ή πίσω;

2 comments:

Ulixes said...

Ο τίτλος ίσως θα έπρεπε να είναι: 500 χρόνια ακόμα μέχρι την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Και οι λόγοι είναι οι εξής:

1.Εθνικισμός. Όπως παρατήρησε κάποιος, οι Γάλλοι δεν θα υπερψήφιζαν ποτέ σχέδιο Συντάγματος το οποίο ξεκινά με τις λέξεις "Η Α.Μ. ο Βασιλεύς του Βελγίου...". Όσο και να θέλουν να κρυφτούν οι Ευρωσκεπτικιστές, αυτός είναι ο βασικότερος λόγος. Ίσως να θυμάστε τι χαμός είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια όταν ο Έλληνας Υπ.Εξ. είπε (το αυτονόητο) πως η χώρα μας παραχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα στην Ε.Ε.

2.Γραφειοκρατία. Δυστυχώς, οι φορείς της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν σχεδίασαν εξ αρχής τις δομές και τις διαδικασίες τους, με αποτέλεσμα τώρα το μεγαλύτερο μέρος των πόρων των φορέων να καταναλώνεται για την αυτοσυντήρησή τους.

3.Ανωριμότητα των Πολιτών. Οι πολίτες της Ε.Ε. ποτέ δεν άρπαξαν από τα μαλλιά την ευκαιρία να οδηγήσουν οι ίδιοι τις εξελίξεις. Το μόνο που κάνουν εδώ και τόσα χρόνια είναι να απέχουν από τις Ευρωεκλογές, να δίνουν ψήφους διαμαρτυρίας, να διαδηλώνουν κατά της Ε.Ε. για θέματα τα οποία δεν έχουν σχέση με αυτήν περισσότερο απο ότι οι εθνικές κυβερνήσεις (π.χ. πόλεμος στο Ιράκ, Παγκοσμιοποίηση) και να αγνοούν ότιδήποτε έχει σχέση με την Ε.Ε. Πριν από λίγο καιρό προσπαθούσα να πείσω κάποιον γνωστό μου ότι με τη Συνθήκη της Νικαίας το Ευρωκοινοβούλιο έχει ενισχυμένες νομοθετικές εξουσίες, και πως αξίζει να ψηφίζεις και να μαυρίζεις στις Ευρωεκλογές, αλλά αυτός επέμενε πως το Ευρωκοινοβούλιο έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, κάτι το οποίο δεν ισχύει εδώ και δεκαετίες.

Οι δύο λύσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι να διαλύσουμε το μαγαζί και να συνεχίσουμε να εξαρτώμαστε από Η.Π.Α. και Ρωσία, ή να αρχίσουμε να εξαρτώμαστε περισσότερο ο ένας από τον άλλο και λιγότερο από τρίτους. Και όλοι όσοι λένε (κυρίως από αριστερά) πως καλή η ολοκλήρωση, αλλά γίνεται σε λάθος (καπιταλιστική) βάση, θα έπρεπε να ξέρουν πως είναι πολύ πιο εύκολο να πάρουν την πλειοψηφία στα όργανα της Ε.Ε. παρά στις χώρες τους. Άρα κάτι άλλο τρέχει. Πιθανότατα το (3).

Anonymous said...

καλά τα είπε ο ulixes. προσωπικά δηλώνω ένθερμος υποστηρικτής της ΕΕ, κυρίως γιατί βλέπω ότι δεν υπάρχει καμία άλλη λύση, αν δεν θέλουμε να εξαρτώμαστε όλο και περισσότερο από τις ΗΠΑ και αν δεν θέλουμε να συνεχίσουμε τον κατήφορο που έχουμε πάρει.

Να πω επίσης ότι οι Έλληνες δεν είναι καθόλου ευρωσκεπτικιστές σε σχέση με τους υπόλοιπους κραταιούς εταίρους μας. Θα έλεγα ότι όσο πιο ισχυρή είναι μια χώρα της ΕΕ τόσο μεγαλύτερος είναι ο ευρωσκεπτικισμός των πολιτών της. Για το ότι δεν προχωράει το τρένο της ΕΕ δεν φταίει επομένως η Ελλάδα και η Βουλγαρία, αλλα π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο. Συζητήστε με έναν Άγγλο και θα καταλάβετε. Όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με την ΕΕ, αλλά θεωρούν ότι η χώρα τους δεν ανήκει καν στην ήπειρο που ονομάζεται Ευρώπη. Η λέξη continent στα british english χρησιμοποιείται πολύ συχνά εδώ και κάποιους αιώνες με τη σημασία "Όλη η Ευρώπη εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο".

Ο εθνικισμός είναι πρόβλημα, αλλά δεν είναι ο λόγος που δεν θα γίνουμε ποτέ Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Ο λόγος είναι απλώς η ύπαρξη εθνών, άσχετα με τον εθνικισμό. Η Ευρώπη δεν είναι το melting pot των ΗΠΑ κι ούτε πρόκειται να γίνει, εν μέρει για λόγους πολύ θεμιτούς. Πολύ απλά, κανείς (και δικαιολογημένα) δεν θέλει να χάσει την εθνική του ταυτότητα. Όσο θα υπάρχουν έθνη στην Ευρώπη, ξεχάστε την ΕΕ ως αντίπαλον δέος των ΗΠΑ και ξεχάστε την εξωτερική πολιτική. Ο εθνικισμός προβάλει την (απίθανη) πιθανότητα να χαθεί η εθνική ταυτότητα και (κατά την προσφιλή ρητορική του) κινδυνολογεί αερολογώντας. Αυτό όμως είναι άλλη ιστορία, παράπλευρη.

Μακάρι να υπάρχει μια μέση οδός, την οποία δεν βλέπω. Το κακό όμως είναι ότι ως ευρωπαίοι πολίτες δεν βλέπουμε την ανάγκη αυτής της μέσης οδού. Δεν καταλαβαίνουμε ότι π.χ. την άμυνα της Ευρώπης την πληρώνουν οι ΗΠΑ. Μάλλον δεν καταλαβαίνουμε και πολλά από διεθνή πολιτική και τα μεγέθη της.

Όσο για τη γραφειοκρατία, τι να πω; Αυτή κι αν μας έφαγε.