Wednesday, February 07, 2007

Πνευματική και βιομηχανική ιδιοκτησία

Τα ζητήματα της πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας παρουσιάζουν πολύ ενδιαφέροντες προβληματισμούς - από την ίδια την ανάγκη για την ύπαρξη των παραπάνω εννοιών (πρέπει να αναγνωρίζονται δικαιώματα επί των προϊόντων της διανοίας και σε ποιο βαθμό;) μέχρι τους τρόπους προστασίας τους. Πρόκειται για ζητήματα που θάθελα να θίξω στο ιστολόγιο αυτό. Για "ζέσταμα" ένα άρθρο του Steve Jobs, επικεφαλής της Apple, που πραγματεύεται το αίτημα για κατάργηση των προγραμμάτων προστασίας της μουσικής που διανέμεται μέσω του I-tunes store. Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις σας θα ορίσουν εν πολλοίς και την κατεύθυνση των posts που θα ακολουθήσουν.

1 comment:

Alexandros said...

Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα και σχετική διάλεξη του Lawrence Lessig, καθηγητή νομικής στο Harvard στο

http://randomfoo.net/oscon/2002/lessig/free.html

Για τα DRM:
όσο υπάρχουν CDs τα κλειδώματα αυτά δεν έχουν νόημα το μόνο που καταφέρνουν είναι απλά να σου κάνουν λίγο πιο δύσκολη τη ζωή. Όπως επισημαίνει κι ο Jobs στο κείμενό του τα audio CDs δεν έχουν τέτοιου είδους κλειδώματα. Μπορεί κανείς απλά να γράψει σε audio CD τα DRMed μουσικά αρχεία που αγόρασε και να κάνει μετά όσο ripping τραβάει η ψυχή του. Αυτό βέβαια ο Jobs δε το λέει γιατί δεν τον συμφέρει.

Τα DRM θα έχουν νόημα όταν και αν η αγορά και διακίνηση μουσικής γίνεται αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου. Και μάλλον για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ετοιμάζονται οι δισκογραφικές εταιρείες.