Wednesday, August 09, 2006

Παπαντωνίου

Η αλήθεια είναι ότι, όπως πολύς κόσμος, δεν πολυχώνεψα ποτέ τον Παπαντωνίου, λίγο το χαμόγελό του, λίγο το στυλάκι του, αυτή η αυταρέσκεια, τον καθιστούσε αντιπαθή. Ωστόσο, η αποπομπή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα το ΠΑΣΟΚ, επειδή διετύπωσε άποψη αντίθετη με αυτήν του παλαιολιθικού κρατικιστικού ρεύματος, είναι ενδεικτική μιας επικίνδυνης στροφής του ΠΑΣΟΚ στο λαϊκισμό και τη μπουρδολογία που είχε εγκαταλείψει, σε σημαντικό βαθμό, επί Σημίτη και, φαινομενικά, επί Γ. Παπανδρέου.

Θυμάμαι τι έγινε όταν ο Αλέκος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν πρέπει να χορηγούνται συντάξεις σε πρόσωπα κάτω των 60 ετών - ή τον Φλωρίδη, ο οποίος επεσήμανε ότι το σουηδικό μοντέλλο περιέχει και μεγαλύτερη ελευθερία στις απολύσεις, σε σχέση με την Ελλάδα. Τι άκουσαν άνθρωποι, οι οποίοι είπαν κάποια στοιχειώδη, απλά πράγματα (όπως και ο τίτλος του ηλεκτρονικού ημερολογίου που διαβάζετε).

Μπορεί να είχαν άδικο (προσωπικά νομίζω ότι έχουν δίκαιο), αλλά η αντιμετώπισή τους ήταν ενδεικτική: κανένα ουσιαστικό αντεπιχείρημα, παρά μόνο κραυγές ότι εκπροσωπούν τα συμφέροντα, το κεφάλαιο κ.λπ. Φοβάμαι ότι οι επιλογές στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στενεύουν δραματικά.

1 comment:

Anonymous said...

Είχα αρχίσει να νομίζω πως είμαι ο τελευταίος άνθρωπος στον πλανήτη μέχρι που μπήκα στα blogs! (Μέχρι και δημοφιλής θα γίνει ο Γιάννος Παπαντωνίου!)

Ούτε κι εγώ τον έβρισκαν συμπαθητικό τον Παπαντωνίου (μάλλον το αντίθετο) αλλά τη δουλειά την ήξερε ρολόι. Έκανε ίσως και λάθη, αλλά βγήκε σήμερα και μας μίλησε εφ 'ολης της ύλης στις εφημερίδες( ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)και με συγκίνησε. Επειδή είπε τα πράγματα με το όνομά τους. Επειδή έιναι έξυπνος κι έχω βαρεθεί τα νούμερα που προσπαθεί να μας πλασάρει ο Γιώργος. Και δεν μίλησε με μισόλογα και baby talk - και φοβιες μήπως δημιουργηθέι σύγχυση στους πολίτες και τέτοια.

Μίλησε σφαιρικά και συγκροτημένα όπως ο Πρόεδρος δεν έχει μιλήσει ποτέ σε συνέντευξη. Ανέλυσε ολοκληρωμένες και δουλεμένες ιδέες (άσχετο μ ετο συμφωνέι κανέις ή όχι με όλες). Απευθύνθηκε σε ευφιείς και σοβαρούς Έλληνες πολίτες όπως ο Πρόεδρος δεν έχει μιλήσει ποτέ. Κάτι δεν έχει καταλάβει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ίσως να μην το κάνει επίτηδες. Δεν έχει καταλάβει πως δεν ζούμε στη δεκαετία του 60 .... Δεν θα κάνουμε Α! και Ου! μόλις ανοίξει τη βαλίτσα που μας έφερε από το εξωτερικό με πολυέστερ ρούχα και faux bijoux.

Δεν θα πάει μακριά αν συνεχίσει να υποτιμά τη νοημοσύνη του Έλληνα.