Με την αφορμή της υποψηφιότητας του κ. Γαλάνη στη Μυγδονία μπορούμε να παρατηρήσουμε κάποια ενδιαφέροντα πράγματα στις τοπικές εκλογές, σε σχέση με τις βουλευτικές. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι οι ψηφοφόροι πολύ συχνά αποδεσμεύονται από τις κομματικές τους προτιμήσεις και υποστηρίζουν συχνότατα υποψήφιο που προέρχεται μεν από το δικό τους πολιτικό χώρο, ωστόσο δεν έχει το στήριγμα από το κεντρικό κόμμα.
Πρόκειται για ένα υγιέστατο φαινόμενο, καθώς είναι φυσικό η τοπική κοινωνία να πρέπει να έχει βαρύνουσα άποψη, σε σχέση με την κεντρική κομματική ή κρατική εξουσία, για την επιλογή των τοπικών αρχόντων. Στο Δήμο Μυγδονίας η Νέα Δημοκρατία
(την οποία, σημειωτέον, δεν συμπαθώ και πολύ ως κόμμα) επέλεξε να υποστηρίξει κάποιον άλλον υποψήφιο, ερήμην των τοπικών της οργανώσεων και των ψηφοφόρων. Ευτυχώς το σύστημα για τις τοπικές εκλογές επιτρέπει σε ανθρώπους που έχουν τη στήριξη των κατοίκων της περιοχής τους να θέτουν υποψηφιότητα για τα αξιώματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς τους αποκλεισμούς που επιβάλλονται ως προς τις βουλευτικές εκλογές. Έτσι και ο κ. Γαλάνης, χωρίς να έχει εξασφαλίσει επίσημη κομματική στήριξη επιχειρεί να πείσει τους ψηφοφόρους του Δρυμού, του Μελισσοχωρίου και της Λητής, προβάλλοντας τα προσωπικά του προσόντα και τις δικές του ιδέες, χωρίς να νοιώθει την ανάγκη να προβάλλει και κομματικές περγαμηνές.
Σε επόμενο post θα αναφερθώ και στις εκλογές για το Δήμο Θεοδώρου Ζιάκα του νομού Γρεβενών, στον οποίον είμαι εγγεγραμμένος (και στον οποίο θα ψηφίσω, αν δεν διορισθώ δικαστικός αντιπρόσωπος).
Healing Balkan Wounds with Actual Human Rights
-
David L. Phillip's opinion piece in the New York Times is, sadly, an
exercise in unfounded generalization. His assertion that Albanians are in
favor of hu...
11 years ago
No comments:
Post a Comment