Friday, August 24, 2007

Οι Daltons της Φιλελεύθερης Συμμαχίας

Από σήμερα θα μπορείτε να διαβάζετε απόψεις και σχολιασμούς μελών της Φιλελεύθερης Συμμαχίας στο blog της Συμμαχίας των Daltons. Ο γράφων είναι ένας από τους τέσσερις κακούς αδελφούς. Καλή ανάγνωση!

3 comments:

Elias said...

Ελπίζω να συνεισφερω δημιουργικά :
η Συμμαχία φαίνεται να απαρτίζεται απο ατομα γονιμου προβήματισμού και δημιουργικής σκεψης. Το κινημα και η ιδεολογία του φιλελευθερισμού ,πρέπει να αποκτήσει ,κυρίως εδώ , στην αποιδεολογικοποιημένη ελληνική πραγματικότητα, μεγαλύτερη αναλυτική διαλεκτική οικονομικής -πολιτικής κατεύθυνσης. Χρειάζεται να ''μπολιαστεί'' η θεωρία του οικονομικού φιλελευθερισμού με συγχρονες πολιτικές θεωρήσεις περί ορθολογικής παρεμβατικότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής. Μια επανάγνωση νεοκευνσιανων και νεομαρξιστων δεν θα έβλαπτε(βλ. blog :elias) H ελληνική πολιτική και οικονομική πραγματικότητα δυστυχώς δεν επιτρέπει, με τοι υπάρχον πολιτικό δυναμικό, να αντιπαρατεθούν δυνάμεις χρήσιμες για την χαραξη κοινών πολιτικών σταρτηγικής σημασίας. Επιτέλους, ασ καταλάβουμε οτι στυγνή υποταγή στην αγορά κια ωμή κρατική παρέμβαση έχουν ισχυρά στρεβλωτικά αποτελέσματα ,και σε ατομικό κια σε συλλογικό επίπεδο. Ας μην δούμε παραδείγμτα άλλων σωρών,ας μην αφεθούμε στην θαμπή μαγεία της συγχρονισμένης παγκοσμιοποίησης κοινωνιών και αγορών,ουτε φυσικά χρειάζεται να ασπαστούμε΄αριστερά δογματα βγαλμένα απο το χρονοντούλσπο της ιστορίας. Μην διαγράφουμε όμως εκείνες τις συγχρονες σχεδον μή ετικεταρισμένες απόψεις τόσο απο την Αμερικανική διανόηση, όσο και απο την Ευρωπαική. Χρειάεατι να κατανοήσουμε οτι η πλοτική πρέπει να ΄΄καβαλήσει΄΄ και πάλι, διακριτικά κια εξυπνα, την αγορά και την οικονομία. Αν ακούσει κάποιος να συνομιλούν ο Βενιζέλος με τον Ανδριανόπουλο, ο Μανος με τον Ανδρουλάκη, δεν θα πάει το μυαλό του στο να ετικέτάρει έννοιες όπως σοσιαλδημοκράτες και νεοφιλελεύθεροι! Τα δογματα δεν ταιριάζουν στην χρησιμη γνώση...

Averell said...

Ευχαριστώ για τους προβληματισμούς, τους μεταφέρω και στ' αδέλφια μου. Θέλω να σας επισημάνω ότι η συζήτηση και η ανάλυση για τα περισσότερα πρακτικά προβλήματα φιλοδοξούμε να γίνεται σε επίπεδο πραγματιστικό και όχι αφηρημένα ιδεολογικό. Έχουμε, ενδεχομένως, τις διαφορές μας σε κάποια ιδεολογικά ζητήματα (και μεταξύ μας, μερικές φορές χρειάζεται η μαμά Ντάλτον να παρέμβει όταν τσακωνόμαστε και αποκαλούμε ο ένας τον άλλον "Ραν Ταν Πλαν"), αλλά επιζητούμε διάλογο επί συγκεκριμένων θεμάτων με βάση τους κανόνες της λογικής. Στο βαθμό που μπορούμε να διδαχθούμε πράγματα με πρακτικό αντίκρισμα και από άλλες "πλευρές" θέλω να πιστεύω ότι έχουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας ανοικτά. Και πάλι ευχαριστώ - μέχρι τις εκλογές θα τα λέμε κυρίως στο οικογενειακό ιστολόγιο.

avatar said...

Καλή αρχή παιδιά!