Thursday, August 31, 2006

Ορφανός

Μέσα στη γενική χαρά για την πολύ καλή πορεία της Εθνικής Ομάδας μπάσκετ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ιαπωνία, νάσου, τσουπ! και ο Ορφανός. Πρώτα μοίρασε τις επιταγές στους παίκτες της Εθνικής για την κατάκτηση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος πέρυσι, τους έδωσε και οδηγίες ("θα τις εισπράξετε στις Εφορίες σας"), μετά επισκέφθηκε το Νίκο Ζήση στο νοσοκομείο με τη δική του επιταγή, τώρα επισκέφθηκε πάλι την ομάδα, μετά τη νίκη της επί της Γαλλίας, για να της μεταφέρει τις ευχές του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου (!).

Πρέπει να δηλώσω ότι είμαι εντελώς αντίθετος στην ανταμοιβή αθλητών που φέρουν το εθνόσημο, όπως και γενικώς στην "επαγγελματικοποίηση" του ερασιτεχνικού αθλητισμού (υποτίθεται ότι οι Εθνικές Ομάδες είναι το τελευταίο οχυρό του ερασιτεχνισμού). Εν πάση περιπτώσει, όμως, εκεί που τα παιδιά προσπαθούν (και πραγματικά, όσο τους είδα, χάρηκα μπάσκετ!), επιτυγχάνουν ένα αποτέλεσμα που προήλθε από δουλειά, επιμονή, πάθος, συγκέντρωση, έρχεται ξαφνικά ο Υφυπουργός Αθλητισμού για να νοιώσει ότι κάτι κάνει κι αυτός: μοιράζει χρήματα (που, φυσικά, δεν είναι δικά του!). Τι να πει κανείς...

Friday, August 11, 2006

ΑΕΚάρα!

Ο γράφων είμαι δεδηλωμένος οπαδός του Άρη Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, όταν οι ελληνικές ομάδες ("ελληνικές" = ΠΑΕ που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα) έχουν καλά αποτελέσματα, χαίρομαι - ακόμη περισσότερο, μάλιστα, όταν κατά τα τελευταία λεπτά ενός αγώνα κατορθώνουν να ανατρέψουν το μέχρι τότε αποτέλεσμα. Ειδικά μ' ενδιαφέρει η πορεία της ΑΕΚ και σε σχέση με το στυλ διοίκησης που εφαρμόζει ο Νικολαΐδης.

Υπενθυμίζω ότι όταν ανέλαβε ο Νικολαΐδης η ΑΕΚ ήταν στα όρια της χρεωκοπίας. Η αίτησή της για υπαγωγή στο άρθρο 44 του ν. 1892/1990 απορρίφθηκε, το καλοκαίρι του 2004 (αν θυμάμαι καλά) φαινόταν ότι η ΑΕΚ θα διαλυόταν. Όμως με μια σειρά από μεθοδικές κινήσεις, με αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν με επιχειρηματικό πνεύμα (ποιος θα το περίμενε από τον Ντέμη;), τα πράγματα σιγά-σιγά έστρωσαν. Και η διαφαινόμενη, πλεόν, συμμετοχή της ομάδας στους ομίλους του Champions League θα βοηθήσει πολύ τα οικονομικά της ομάδας.

Μια παρόμοια κίνηση γίνεται στον Ηρακλή από τη διοίκηση Σπανουδάκη - Παπαζαφειρίου. Η διοίκηση αυτή παρέλαβε τεράστιες οφειλές προς παίκτες, Εφορία και ΙΚΑ και σταδιακά τακτοποιεί τα οικονομικά. Αυτό προϋποθέτει, στην περίπτωση του Ηρακλή, και την πώληση κάποιων παικτών, αλλά μην ξεχνάμε ότι, όταν ανέλαβε η σημερινή διοίκηση, είχε ήδη αποκλεισθεί με νόμο η δυνατότητα σε Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες να καταφεύγουν στη διαδικασία του άρθρου 44.

Κοινό σημείο και στις δύο προσπάθειες είναι η κακόβουλη αντίδραση των οργανωμένων οπαδών προς τη διοίκηση (στην περίπτωση του Ηρακλή αντιδρά και ο Γ.Σ.). Οι οργανωμενοι θίγονται, καθώς το περίεργο status συνδιοίκησης μιας ΠΑΕ από ιδιοκτήτες και οπαδούς που υπήρχε στις ομάδες αυτές ανατράπηκε. Πρόκειται μάλιστα για ένα καθεστώς, από το οποίο κάποιοι άνθρωποι έβγαζαν άνομα κέρδη - χαρακτηριστικό είναι ότι οι οργανωμένοι σύνδεσμοι αγόραζαν ειδικά εισιτήρια με μειωμένες τιμές (από το 2005 οι ειδικές τιμές απαγορεύθηκαν νομοθετικά) και τα πωλούσαν στους φιλάθλους, καρπούμενοι τη διαφορά. Ήταν χρήματα μαύρα, αφορολόγητα, και αποκτούμενα χωρίς καμμία δουλειά και κανένα ρίσκο. Η συνδιοίκηση, δηλαδή, σήμαινε ότι κάποιοι άνθρωποι μπορούσαν να είναι επαγγελματίες "συνδεσμίτες" και να βγάζουν άκοπα περισσότερα χρήματα από πολλούς εργαζομένους.

Σε επόμενο post θα θίξω την ανάμειξη ερασιτεχνικού - επαγγελματικού αθλητισμού.

Wednesday, August 09, 2006

Παπαντωνίου

Η αλήθεια είναι ότι, όπως πολύς κόσμος, δεν πολυχώνεψα ποτέ τον Παπαντωνίου, λίγο το χαμόγελό του, λίγο το στυλάκι του, αυτή η αυταρέσκεια, τον καθιστούσε αντιπαθή. Ωστόσο, η αποπομπή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα το ΠΑΣΟΚ, επειδή διετύπωσε άποψη αντίθετη με αυτήν του παλαιολιθικού κρατικιστικού ρεύματος, είναι ενδεικτική μιας επικίνδυνης στροφής του ΠΑΣΟΚ στο λαϊκισμό και τη μπουρδολογία που είχε εγκαταλείψει, σε σημαντικό βαθμό, επί Σημίτη και, φαινομενικά, επί Γ. Παπανδρέου.

Θυμάμαι τι έγινε όταν ο Αλέκος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν πρέπει να χορηγούνται συντάξεις σε πρόσωπα κάτω των 60 ετών - ή τον Φλωρίδη, ο οποίος επεσήμανε ότι το σουηδικό μοντέλλο περιέχει και μεγαλύτερη ελευθερία στις απολύσεις, σε σχέση με την Ελλάδα. Τι άκουσαν άνθρωποι, οι οποίοι είπαν κάποια στοιχειώδη, απλά πράγματα (όπως και ο τίτλος του ηλεκτρονικού ημερολογίου που διαβάζετε).

Μπορεί να είχαν άδικο (προσωπικά νομίζω ότι έχουν δίκαιο), αλλά η αντιμετώπισή τους ήταν ενδεικτική: κανένα ουσιαστικό αντεπιχείρημα, παρά μόνο κραυγές ότι εκπροσωπούν τα συμφέροντα, το κεφάλαιο κ.λπ. Φοβάμαι ότι οι επιλογές στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στενεύουν δραματικά.

Ο γιος του Σάκη και της Ελένης

Tick-to-tack - η Ελένη Σαμολαδά, σύζυγος του πολύ αγαπητού φίλου και συνεταίρου Σάκη Κατρανίτσα, γέννησε στις 28 Ιουλίου το πρώτο τους παιδί, ένα πανέμορφο και υγιέστατο αγόράκι. Να τους ζήσει! Στο ηλεκτρονικό του ημερολόγιο ο Σάκης έχει το χρονικό της γέννησης με φωτογραφίες (μερικές είναι ακατάλληλες για ανηλίκους) και ενδιαφέροντα σχόλια των συγγενών και των φίλων του. Αξίζει μιαν επίσκεψη.

Tuesday, August 08, 2006

Δημοτικές Εκλογές - Δρυμός, Λητή, Μελισσοχώρι

Με την αφορμή της υποψηφιότητας του κ. Γαλάνη στη Μυγδονία μπορούμε να παρατηρήσουμε κάποια ενδιαφέροντα πράγματα στις τοπικές εκλογές, σε σχέση με τις βουλευτικές. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι οι ψηφοφόροι πολύ συχνά αποδεσμεύονται από τις κομματικές τους προτιμήσεις και υποστηρίζουν συχνότατα υποψήφιο που προέρχεται μεν από το δικό τους πολιτικό χώρο, ωστόσο δεν έχει το στήριγμα από το κεντρικό κόμμα.

Πρόκειται για ένα υγιέστατο φαινόμενο, καθώς είναι φυσικό η τοπική κοινωνία να πρέπει να έχει βαρύνουσα άποψη, σε σχέση με την κεντρική κομματική ή κρατική εξουσία, για την επιλογή των τοπικών αρχόντων. Στο Δήμο Μυγδονίας η Νέα Δημοκρατία
(την οποία, σημειωτέον, δεν συμπαθώ και πολύ ως κόμμα) επέλεξε να υποστηρίξει κάποιον άλλον υποψήφιο, ερήμην των τοπικών της οργανώσεων και των ψηφοφόρων. Ευτυχώς το σύστημα για τις τοπικές εκλογές επιτρέπει σε ανθρώπους που έχουν τη στήριξη των κατοίκων της περιοχής τους να θέτουν υποψηφιότητα για τα αξιώματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς τους αποκλεισμούς που επιβάλλονται ως προς τις βουλευτικές εκλογές. Έτσι και ο κ. Γαλάνης, χωρίς να έχει εξασφαλίσει επίσημη κομματική στήριξη επιχειρεί να πείσει τους ψηφοφόρους του Δρυμού, του Μελισσοχωρίου και της Λητής, προβάλλοντας τα προσωπικά του προσόντα και τις δικές του ιδέες, χωρίς να νοιώθει την ανάγκη να προβάλλει και κομματικές περγαμηνές.

Σε επόμενο post θα αναφερθώ και στις εκλογές για το Δήμο Θεοδώρου Ζιάκα του νομού Γρεβενών, στον οποίον είμαι εγγεγραμμένος (και στον οποίο θα ψηφίσω, αν δεν διορισθώ δικαστικός αντιπρόσωπος).

Sunday, August 06, 2006

Χρήστος Γαλάνης, υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Μυγδονίας

Όσο προχωρά αυτό το blog, εάν και εφ' όσον δηλαδή γίνω συνειδητοποιημένος blogger, οι πολιτικές αναφορές θα είναι όλο και πιο συχνές. Εν όψει των δημοτικών εκλογών, πάντως, ας κάνω ένα πρώτο endorsement: Σε όλους τους αναγνώστες αυτού του ηλεκτρονικού ημερολογίου που ψηφίζουν στο Δήμο Μυγδονίας συνιστώ ανεπιφύλακτα να επιλέξουν ως Δήμαρχό τους τον κ. Χρήστο Γαλάνη.

Ο κ. Γαλάνης έχει σπουδάσει οικονομικά και διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος του συνεταιρισμού ΑΓΝΟ. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του συνεταιρισμού και στην κατασκευή του νέου εργοστασίου του στην περιοχή Λαγκαδά. Μετά την αποχώρησή του από το ΑΓΝΟ λειτούργησε ασφαλιστικό και λογιστικό γραφείο, το οποίο εξυπηρετούσε σημαντικό αριθμό επαγγελματικών και επιχειρήσεων κατά υποδειγματικό τρόπο.

Παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία μεγάλωσε με τη σύζυγό του Ευαγγελία (γνωστή στους φίλους ως κ. Λίτσα) τρία θαυμάσια παιδιά, τον Οδυσσέα, τον Στέλιο και τη Χριστίνα. Έθεσε υποψηφιότητα για τη Δημαρχία του Δήμου Μυγδονίας έχοντας βαθιά γνώση των τοπικών προβλημάτων, συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή τους και μακροπρόθεσμο όραμα για την ανάπτυξη του Δήμου και πολλή αγάπη για τον τόπο του.

Ψηφίστε τον. Θα κερδίσετε πολλά.